Filtruj według

Kategorie

Kategorie

Dostępność

Dostępność

Marka

Marka

Waga

Waga

  • 0,054 kg - 0,5 kg

Cena

Cena

  • 10,00 zł - 60,00 zł

KUCHNIA

Ścierki kuchenne są wykorzystywane każdego dnia i są nieodzownym wyposażeniem każdej kuchni. Dobieramy je kolorystycznie do naszej kuchni ale ich podstawową funkcją jest utrzymanie czystości. Dlatego nasze ściereczki charakteryzują się doskonałą trwałością i chłonnością.

Kuchnia, która jest sercem domu i przebywa się w niej bardzo często, powinna być miejscem czystym i bardzo estetycznym. W wielu kuchniach pięknym dodatkiem całej aranżacji stają się ściereczki. Oczywiście oprócz wrażeń wizualnych są one także bardzo użyteczne i sprawdzają się w wielu sytuacjach (do wycierania talerzy, ścierania plam, itp.). Do swojego domu warto wybrać ścierki naprawdę wysokiej jakości, na przykład z bawełny. Będą one:

  • trwałe i mocne,
  • posiadać wysoką chłonność wody,
  • zapobiegać powstawaniu zacieków oraz smug.

Ściereczki kuchenne marki Zwoltex są wyjątkowo delikatne w dotyku, trwałe i chłonne. Jest to możliwe dzięki naturalnej bawełnie użytej do ich produkcji. Każda ściereczka zachwyca ciekawym kolorem i wzorem, który przyciąga spojrzenie.

 

Wszystkie nasze żakardowo tkane ściereczki zachwycają pod każdym względem. Dzięki zastosowaniu technologii ANTIBACTERIAL BIO ACTIVE TECHNOLOGY są antybakteryjne i antygrzybiczne. W procesie produkcyjnym stosowane są środki przeciwustrojowe i absorber UV. Dzięki niezwykłej mieszance pirytioniany cynku i oraz bieli tytanowej tendencja do pławienia kolorów znacznie się obniża. Nasze ściereczki żakardowe są bezpieczne podczas użytkowania i zgodne z międzynarodowymi normami Oeko-Tex® Standard 100.

Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że kuchenna ściereczka na każdym swoim centymetrze kwadratowym może zgromadzić setki bakterii. Kiedy się o to nie zadba, w związku z wilgotnym środowiskiem kuchennym i wysoką temperaturą, bakterie te mogą namnażać się we włóknach tkaniny niemal w nieskończoność. Nie wszystkie z nich są szkodliwe, jednak część, np. ta z mięsa (po umyciu którego wytarło się ręce) jest zdecydowanie niepożądana dla ludzkiego zdrowia. Niektóre drobnoustroje mogą powodować zatrucia, a nawet pojawianie się alergii pokarmowych. Do tego, kilkukrotnie mokra ścierka potrafi bardzo nieprzyjemnie pachnieć.

Rozwiązaniem takiego stanu rzeczy jest systematyczne suszenie kuchennych tekstyliów i ich częsta wymiana - przynajmniej raz w tygodniu.

Bardzo ważny jest także sposób prania ściereczek. Każdy, kto posiada dobrej jakości ściereczki, musi o nie dbać, aby zachowały swoje piękno, miękkość i elastyczność na długi czas. Powinny być prane w łagodnych płynach i żelach. Trzeba też pamiętać o tym, aby zmieniać je dość często, nawet codziennie. Przed pierwszym praniem należy namoczyć ściereczki w wodzie, aby lepiej chłonęły wodę i stały się miękkie. Najlepiej ustawić pranie na temperaturę wody 60 stopni, a jeszcze lepiej, kiedy ściereczki zostaną wygotowane w 90 stopniach.

Aktywne filtry